Een goede afdichting is een erg belangrijk aspect bij technische afdichtingen. Wanneer je deze afdichtingen op een verkeerde manier monteert, kan dit op korte of lange termijn zorgen voor problemen waar je niet op zit te wachten. Dit kan zelfs leiden tot levensgevaarlijke situaties. Het op de juiste manier monteren van een afdichting is dus belangrijker als dat sommige mensen denken. In deze tekst lees je meer over afdichtingen en hoe je deze op een juiste manier monteert. 

Het juiste materiaal is de basis

Wanneer je een technische afdichting nodig hebt om iets af te dichten, ga je als eerst kijken naar het materiaal dat hier goed in past. Om erachter te kunnen komen welk materiaal jij nodig hebt voor je afdichting kun je vier factoren afgaan. Zo kijk je naar de medium, temperatuur, druk en tijd. Deze factoren zeggen in de meeste gevallen erg veel over het materiaal waar jouw afdichting aan moet voldoen. Buiten deze aspecten zijn ook de vorm en gebruiksduur van belang. Samen met al deze factoren kun je erachter komen welk materiaal jij nodig hebt in je afdichting. 

Verschillende afdichtingen 

Afdichtingen zijn er enorm veel verschillende soorten, maten, en materialen. Hierdoor is er voor elke toepassing wel een passende afdichting, wat natuurlijk erg fijn is. Het nadeel hiervan is dan wel dat het soms lastig kan zijn om een passende afdichting te vinden. Wanneer je hier dan ook geen verstand van hebt is het sterk aan te raden om een professional, of iemand die hier verstand van heeft in te schakelen. 

Waar gebruik je de welbekende o-ringen voor?

Een van de bekendste afdichtingen is de welbekende o-ring. Deze wordt veelal gebruikt in een groef waarbij de constructie wordt gefreesd of gedraaid. Een o-ring is een ring dat is gemaakt uit een flexibel materiaal, denk hierbij aan rubber. Door middel van een o-ring kun je deze constructie goed afdichten waardoor er geen olie kan lekken, en er geen afvalstoffen naar binnen kunnen komen. 

Kun je zelf een afdichting monteren?

Het monteren van een afdichting moet goed en op de juiste manier gebeuren. Wanneer dit niet op de juiste manier gebeurt kun je op korte of lange termijn problemen krijgen die zich kunnen ontwikkelen tot levensbedreigende situaties. Het is daarom erg belangrijk dat je een afdichting goed monteert. Wanneer je er dus niet zoveel verstand van hebt en niet weet hoe dit exact gedaan moet worden, is het sterk aan te raden om hulp in te schakelen van een professional.